Mnoho lidí trpí různými alergiemi a intolerancemi, a to již od dětství. Dle různých studií se uvádí, že tyto reakce mohou být vyvolané stravou v době kojeneckého věku (například umělou kojeneckou výživou), ale ovlivňuje to také mnoho jiných faktorů, jako je například genetická predispozice, prostředí, kde se objevujeme, stres a další. Tedy reakce vyvolané alergií nebo intolerancí mohou být získané, ale také vrozené. Jak již víme, strava je pro nás ohromně důležitá, a proto bychom měli naše zdravotní omezení respektovat a dle toho i přizpůsobovat náš denní režim a jídelníček. Pojďme si ale nejdříve vysvětlit, co to vůbec alergie a intolerance jsou a jaký je mezi nimi rozdíl.
Co je potravinová alergie?
Potravinová alergie je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na nějakou látku v potravině. Tyto látky bývají většinou bílkovinné povahy. Reakce vyvolaná jistým alergenem je okamžitá a velmi silná, příznaky se objeví během několika minut od konzumace (v případě styku s potravinou až několik hodin). Její výskyt je velmi řídký, cca 2,5 % populace trpí nějakou potravinovou alergií. Nejčastějšími alergeny bývají arašídy, vejce, mléko, ořechy, ryby a korýši. Alergické reakce mohou být výrazně rozdílné, v nejhorších případech mohou vyvolat smrt. Jedná se většinou o dočasnou reakci na potravinu a během věku se může lišit.
„Nejčastější alergeny musí být vyznačeny v „seznamu alergenů“, které obdržíte v každé restauraci. Toto nařízení bylo vydáno EU v roce 2011 a je povinnost seznam alergenů, které byly využity při výrobě pokrmů poskytnout všem spotřebitelům.“
TIP: Která káva je zdravější? Dozvíte se zde!
Potravinová intolerance
…nebo také nesnášenlivost či nepravá potravinová alergie je snížená nebo úplně chybějící schopnost strávit určitou potravinu, nebo její část. Pokud někdo trpí intolerancí, tak to znamená, že mu pravděpodobně chybí určité trávicí enzymy. Tyto enzymy nemusí být jen ve střevech, ale také ve žluči, ve slinách, žaludečních šťávách či sekretu, který produkuje slinivka břišní.
„Enzymy můžeme nazvat rozkladači, protože štěpí složitější látky v těle na ty jednodušší. Naše tělo umí vstřebat pouze ty jednodušší látky, a proto bychom se bez enzymů, které to umožňují nezvládli. Každý enzym má svoji specifickou funkčnost, stejně jako všechny klíče nepasují do všech zámků.“
Reakce vyvolané nesnášenlivostí k určité potravině nebo její části se mnohou projevit až za několik dní až týdnů, proto je intolerance opravdu závažná a měla by se řešit ihned. Příznaky mohou být: nadýmání, migrény, nepřiměřené bolesti hlavy, častá únava, respirační či kožní potíže, průjmy, úbytky hmotnosti, chudokrevnost a u dětí to může být i porucha růstu. Mezi nejčastější intolerance patří laktázová insuficience (intolerance na laktózu) a nesnášenlivost lepku (celiakie).
Pokud máte alergii například na ořechy a obáváte se, že přijdete o cenné látky a zdravé tuky, nemějte strach. Můžete si jednoduše vzít jiný druh ořechů, přidat si panenský olej do salátu, nakoupit nějaká semínka nebo si čas od času dát avokádo.
Jestli máte alergii na určitý druh ovoce, jednoduše se mu vyhýbejte a konzumujte raději jiné druhy. Také zařaďte více druhů zeleniny a abyste doplnili vlákninu, nezapomínejte ani na luštěniny, celozrnné pečivo nebo ořechy.
Laktázová insuficience
Tedy nedostatek enzymu, který dokáže štěpit laktózu. Často je objevuje u dospělých, dětí od 2-5 let a její procentuální rozšíření je po celém světě závislé na etnických kulturách. Při vynechání všech mléčných výrobků může nastat pro naše tělo stav nedostatek vápníku, protože mléčné výrobky jsou pro nás jedním z největších zdrojů vápníku. Proto se s nasazením této diety musí zacházet velmi opatrně, u pacientů se snaží najít množství laktózy ve výrobcích, které nečiní zažívací obtíže. Většinou nečiní problém různé kysané výrobky či jogurty, případně také dlouho zrající sýry. Laktózu ale obsahují i potraviny, u kterých bychom to nečekali, například různé pečivo, některé druhy musli, klobásy, cukrovinky, margaríny, párky či všechny produkty obsahující mléčnou syrovátku či kasein. Dávejte si ale pozor, tato intolerance může být i získaná! Pokud vynecháte na dlouhou dobu mléčné výrobky a budete je nahrazovat těmi bezlaktózovými. Postupem času bude ubývat v podstatě nepotřebný enzym laktáza.
Dnes existuje mnoho alternativ mléčných výrobků. Můžete sáhnout například po sojových, kokosových, mandlových nebo ořechových “mlékách” i dalších mléčných výrobcích, jako jsou například “jogurty”. Můžete také jednoduše zvolit mléko bezlaktózové, máte-li ho například rádi v kávě nebo v cereáliích. Pokud opravdu toužíte po výrobků, který laktózu obsahuje, můžete si také pořídit laktázu (enzym) jako doplněk stravy a dát si jí předtím, než sníte něco s laktózou.
TIP: Je nutné suplementovat hořčík?
Nesnášenlivost lepku
Jedná se o autoimunitní onemocnění (odpověď organismu na své vlastní složky), tedy při konzumaci lepku (glutenu) imunitní systém útočí proti vlastní bílkovině tenkého střeva, a tak snižuje vstřebatelnost jiných nepostradatelných látek do těla. Podobně jako u intolerance na laktózu, tak i při celiakii se musí změnit jídelníček, akorát zde je nutnost vyřadit všechen lepek z jídelníčku a nahradit ho bezlepkovými složkami.
Mezi bezlepkové obilniny a pseudoobilniny, kterými lze ty lepkové nahradit patří například: rýže, kukuřice, pohanka, amarant (laskavec), quinoa (merlík) či oves. U ovsa mnohdy dochází ke kontaminaci na linkách, proto byste měli hledat oves s označením „bez lepku“. Avšak u některých lidí může nastat reakce na jinou bílkovinu, a tou je avenin, který oves obsahuje a některým celiakům může způsobovat stejné problémy jako lepkové potraviny (cca 8-10 % celiaků). Pozor, celiakie není alergie na lepek!
Závěrem
Neztrácejte naději, pokud trpíte alergií či nesnášenlivostí k potravině. V nynější době je možností spoustu, a i mnoho potravin je alergikům a lidem s intolerancí uzpůsobeno. Stejně tak všemožné podniky. Zkuste se nezaměřovat pouze na to, jaké potraviny nesmíte, ale také na potraviny, které konzumovat můžete. Důležité je si pečlivě číst složení, a to nejen pokud držíte nějakou zdravotní dietu, ale vždycky. Pokud máte podezření, že byste mohli být alergičtí nebo mít intoleranci, snažte se hledat případné symptomy, které by mohly vést k určité reakci na dané potraviny a sledujte je. Raději také zajděte za svým lékařem.