Může za nadváhu konzumace sacharidů?

Krátce o sacharidech 

Sacharidy jsou jednou ze tří hlavních živin. Množství energie v 1 gramu jsou 4 kcal (17 kJ). Slouží především jako zdroj energie. Některé naše orgány jsou schopny jako zdroj energie využít pouze glukózu (monosacharid). Sacharidy slouží také jako zásobárna energie a jsou důležité pro zdraví našich střev. Měly by tvořit více než 50 % našeho jídelníčku. Je důležité rozlišovat kvalitu a vlastnosti sacharidů. Můžeme je dělit na jednoduché a komplexní, ale také na mono, oligo a polysacharidy. 

Jednoduché a komplexní sacharidy

Nejsou sacharidy jako sacharidy. Je velký rozdíl, pokud si dáte ke svačině čokoládu a sladkou limonádu nebo celozrnné pečivo. Proto musíme rozlišovat jednoduché a komplexní sacharidy. Jednoduché sacharidy se rychle vstřebávají do těla a vůli tomu se rychle zvýší hladina krevního cukru, což je pro nás nežádoucí. Mají vysokou energetickou hodnotu a mnohdy minimum vitaminů a minerálních látek. Jejich příjem by měl být okolo 17 % ze všech přijatých sacharidů. Naproti tomu komplexní sacharidy obsahují jak vitaminy, tak minerální látky, hladinu krevního cukru zvyšují pozvolna, díky čemuž jsme déle sytí a taky obsahují vlákninu, která by v našem jídelníčku neměla chybět. 

Jaké potraviny jsou bohaté na sacharidy?

Jednoduché sacharidy můžeme najít například v různých sušenkách, limonádách a čokoládě, ale také v mléce, medu a ovoci. Komplexní sacharidy se vyskytují v pečivu, těstovinách, rýži nebo zelenině. Specifickou skupinou sacharidů je vláknina, která tvoří nestravitelnou část potravy. Vyskytuje se například v luštěninách, ovoci, zelenině, celozrnném pečivu nebo ořeších. 

TIP: Víte, jak se dostat do formy díky zdravému stravování? Přečtěte si zde. 

Sacharidy a hubnutí 

Už jste někdy od někoho slyšeli, že přestali jíst například pečivo a zhubli? Nebo máte obdobnou zkušenost i vy? Přesvědčilo vás to o tom, že díky vynechávání sacharidů budete hubnout? Na vině však nejsou sacharidy. Jde o starý dobrý kalorický deficit! Tím, že začnete vynechávat sacharidy, akorát snížíte energetický příjem, tím pádem se snáz dostanete do kalorického deficitu a budete hubnout. Toho lze však docílit i bez vynechávání sacharidů. Jak už jsme si řekli, sacharidy jsou důležitým zdrojem energie. Například náš mozek a červené krvinky přijímají energii pouze z glukózy. Je proto nutné za den přijmout alespoň 150 gramů sacharidů, což je hranice pro správnou funkci našeho mozku. Vláknina je též velmi důležitou součástí našeho jídelníčku a za den bychom ji měli zkonzumovat 25 – 30 gramů. 

Pokud se snažíte hubnout, určitě byste se rádi zbavili především tuku, nikoliv svalů. Pokud ovšem vyřadíte ze svého jídelníčku sacharidy, začnete přicházet o glykogen ve svalech, tím pádem i o vodu, která se na něj váže, a můžete tak říct sbohem hlavně vašim svalům. Svaly jsou pro hubnutí důležité. Jedná se totiž o metabolicky aktivní tkáň a čím více svalů máte, tím více kalorií pálíte, i když zrovna nejste fyzicky aktivní. 

Mohou tedy sacharidy za nadváhu?

Sacharidy mají v našem těle velmi důležitou funkci. Napovídá tomu i fakt, že jejich příjem by měl tvořit více než 50 % našeho celkového energetického příjmu. Není proto žádoucí, abyste je z jídelníčku vyřazovali. Vybírejte však správné zdroje sacharidů a zaměřte se na jejich kvalitu. Samotné sacharidy nadváhu nezpůsobí. Pouze nadměrný příjem energie, ke kterému však může přispět vysoký příjem jednoduchých sacharidů. 

TIP: Pokud chcete zhubnout zdravě a snadno, zvolte raději krabičky NutritionPro

Autorka: Ing. Kristina Heřmanová