Podzimní dobroty na víkend: ukázkový jídelníček

Během změny ročního období z léta na podzim se nám na území Česka nemění jen barva listí na stromech, ale také rostoucí plodiny. Objevují se různé sezónní potraviny, které byste měli zahrnout do svého jídelníčku. Proč? Konzumace sezónních potravin ná nespočet výhod, jako je třeba zachování vitaminů a minerálních látek. 

TIP: Sezónní potraviny najdete i v našich krabičkách! 

Oblíbené podzimní ingredience

Co jednoznačně patří k českému podzimu je houbaření. Do jídelníčku můžete zařadit různé druhy hřibů, křemenáčů a kozáků, ale pozor, raději si dané houby předem nastudujte. Květák je další typickou podzimní zeleninou spolu s kapustou, zelím, červenou řepou a bramborami. Samozřejmě se také nesmí zapomenout na jablka a hrušky, což znamená mnoho dezertů, kompotů a džemů. Dalšími oblíbenými specialitami jsou dýně a tykve, se kterých se dá vytvořit nespočet receptů. Nesmíme zapomenout ani na ořechy, jako jsou lískové oříšky a vlašské ořechy, které jsou další podzimní surovinou, která se využívá v různých pokrmech, a navíc je výborným zdrojem zdravých tuků!

TIP: Škodí palmový tuk vašemu zdraví? 

Co si uvařit na podzim?

Snídaně

Užijte si jablečnou ovesnou kaši s ořechy, skořicí a trochou medu. Obilné kaše jsou zdravé, lehce stravitelné a krásně prohřejí podzimního ráno. 

Dáváte přednost slanému jídlu? Pak můžete zkusit toast s křenovým máslem a uzeným lososem. Křenové máslo je pikantní směsí křenu a másla. Na toast naneste tenkou vrstvu a obložte plátkem uzeného lososa. Pokud chcete, můžete si ho dále obohatit plátky natvrdo uvařeným vejcem (přidáte tak zdroj bílkovin). 

Svačina

Na uzobávání během dně je kombinace mandlí a sušených brusinek skvělou svačinkou bohatou na antioxidanty a zdravé tuky. Jen dávejte pozor na množství, sušené ovoce obsahuje velké množství cukru. Ořechy zase velké množství tuku. Zjistěte si tedy, jaký je váš optimální příjem a podle toho zvolte jejich množství. 

Pokud hledáte zdroj bílkovin a něco, co vás opravdu zasytí, zvolte tvaroh s medem a skořicí, mimo bílkovin tak doplníte také zdroj vápníku. Nebo si dopřejte ovesný muffin s jablky a skořicí jako zdravější dezert. 

Oběd

Na oběd vyzkoušejte quinoový salát s tahini zálivkou. Quinou uvařte dle návodu a nechte vystydnout. Na oleji orestujte nakrájenou cuketu, osolte a opepřete. Na kostky nakrájené tofu krátce orestujte na oleji a podlijte sójou a javorovým/datlovým sirupem, dokud se tekutina nevypaří, a dejte stranou. Do mísy dejte čerstvou zeleninu, quinou, cuketu, tofu a ořechy (např. pekany nebo vlašské ořechy). Přidejte zálivku z tahini, javorového sirupu a limetkové šťávy o stejném poměru. Vše společně promíchejte a máte hotový jednoduchý salát, který se dá úžasně upravit dle chuti a sezóny.

Jestli máte chuť na něco více tradičního, jako je masový guláš, ochutnejte ostrý guláš s dýní, řepou a černými fazolemi. Krátce orestujte na oleji cibuli, přidejte nakrájenou červenou řepu a dýni na kostky spolu se solí, pepřem, chilli a paprikou. Přidejte fazole s vodou a nechte vařit cca 20 minut. Potom přidejte nastrouhaný zázvor se šťávou a až zelenina změkne, přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a vařte 1 minutu. K hotovému guláši se výborně hodí houskové knedlíky (nebo rýže) a máte k obědu “českou klasiku”.

Večeře

K večeři si dopřejte třeba dýňovou polévku s hříbky. Orestujte hříbky na másle a dejte stranou. Dýni nakrájejte, vložte do hrnce s vodou a povařte, přidejte koření dle chuti a rozmixujte na krémovou polévku. Podávejte s hříbky a plátky opečeného chleba a máte lehkou, teplou večeři za pár minut. 

Ochutnejte také kapustový salát s hruškou. Kapustu nakrájejte na proužky a povařte v osolené vodě asi 2 minuty. Zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Na pánvi opečte nasucho ořechy a opražte slaninu. Do mísy dejte hořčici, olej a limetkovou šťávu a vše promíchejte. V míse smíchejte kapustu, na kostky nakrájenou hrušku, ořechy a slaninu.  A máte hotovo! Tyto recepty jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat podzimní potraviny a příchutě. Samozřejmě můžete recepty upravit podle svých vlastních preferencí, ale nezapomeňte dbát na vyváženou stravu.