Určitě to znáte. Je 30 stupňů i ve stínu a vy nemáte chuť vůbec na nic, kromě ledového nápoje. Jíst ale musíte, tak obvykle sáhnete po nějaké studené variantě. Nebo jste naopak někde u vodu či na festivale a nemáte jinou možnost, než si dát něco smaženého. Obě varianty jsou čas od času v pořádku, mohou ovšem představovat i problém. Že byste se smaženému měli běžně spíše vyhýbat, to asi víte. Ovšem i studené pokrmy mohou čas od času představovat ne úplně vhodnou variantu. Pokud například pravidelně volíte saláty, musíte dávat pozor na příjem bílkovin, ale i vhodných tuků a komplexních sacharidů. To samozřejmě není vždy jednoduché. Abychom vám to usnadnili, připravili jsme si pro vás ukázkový jídelníček na jeden takový horký den.
Snídaně
Ovesné vločky s jahodami, mátou a jogurtem
Budete potřebovat:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek mléka nebo rostlinného nápoje (například mandlového, sójového nebo ovesného)
- Čerstvé jahody (dle chuti)
- Nasekané mátové lístky (dle chuti)
- Med nebo jiné sladidlo (dle chuti)
Jak na to:
- Večer si do mísy připravte 1 šálek ovesných vloček
- Přidejte 1 šálek mléka nebo rostlinného nápoje. Dobře promíchejte, aby všechny vločky navlhly
- Mísu s ovesnými vločkami dejte do lednice a nechte odpočívat přes noc
- Ráno vyjměte mísu s ovesnými vločkami z lednice. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu mléka nebo rostlinného nápoje a důkladně promíchat
- Přidejte nakrájené jahody. Množství jahod si přizpůsobte své chuti a preferencím
- Nasekejte čerstvé mátové lístky a přidejte je do misky s ovesnými vločkami a jahodami. Mátu můžete nasekat jemněji nebo hruběji podle toho, jak moc intenzivní chuť máta máte rádi
- Dle libosti ještě přidejte med nebo jiné sladidlo
- Všechny ingredience promíchejte
- Navrh přidejte dvě lžíce bílého jogurtu
- Ozdobte jahodami a mátou, případně čímkoliv, co máte rádi
Svačina
Ovoce na špejli s domácím jogurtovým dipem
Budete potřebovat:
- Meloun, ananas, broskev, hrozny (případně jiné ovoce)
- Dřevěné špejle
Pro jogurtový dip:
- Řecký jogurt
- Med
- Citronovou šťávu
Jak na to:
- Ovoce nakrájejte na kousky
- Na dřevěné špejle ovoce postupně napíchejte
- Smíchejte řecký jogurt, med a trochu citronové šťávy. Množství medu a citronové šťávy můžete přizpůsobit své chuti. Dobře promíchejte
- Hotové špejle s ovocem podávejte spolu s miskou domácího jogurtového dipu
Oběd
Salát s pečenou zeleninou a kozím sýrem
Budete potřebovat:
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- 1 cuketu
- 1 cibuli
- Hlávkový salát
- Kozí sýr
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Citronový (nebo jiný) dresink
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Pokud grilujete, zapněte gril
- Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte je na plátky. Cuketu omyjte a také nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké kroužky
- V míse smíchejte nakrájenou papriku, cuketu a cibuli. Přidejte olivový olej a osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte, aby se zelenina obalila olejem a kořením
- Přeneste směs zeleniny na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozložte. Pokud grilujete, rozložte ji na gril.
- Vložte plech s zeleninou do předehřáté trouby a pečte 15-20 minut, dokud není zelenina měkká a lehce zlatavá. Během pečení občas promíchejte zeleninu, aby se pekla rovnoměrně. Stejně tak u grilování
- Mezitím si nakrájejte salát a vložte ho so mísy
- Jakmile je zelenina hotová, vyjměte ji z trouby či grilu a nechte chvíli vychladnout
- Na salátový základ přidejte pečenou zeleninu a nakrájený kozí sýr
- Na dresink potřebujete olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše jednoduše smícháte dohromady dle chuti
- Salát zakápnětě hotovým dresinkem a promíchejte
- Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete použít kterýkoliv jiný. Salát můžete opět konzumovat společně s celozrnným pečivem.
Odpolední svačina
Okurkovo-rajčatový salát
Budete potřebovat:
- 2 středně velké okurky
- 2 středně velká rajčata
- 1 středně velkou mrkev
- Čerstvou petrželku
- Hrst ořechů
- Panenský olivový olej
- Čerstvou citronovou šťávu
- Sůl a pepř podle chuti
Jak na to:
- Okurky a rajčata opláchněte pod tekoucí vodou. Nakrájejte je na tenké plátky a přidejte do mísy
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Přidejte ji k okurkám a rajčatům
- Přidejte jemně nasekanou čerstvou petrželku a hrst ořechů
- Zakápněte olivovým olejem a čerstvou citronovou šťávou
- Přidejte sůl a pepř podle své preference
- Salát dobře promíchejte
- K salátu můžete přikusovat celozrnné pečivo, například s tvarohovou pomazánkou, sýrem a šunkou
Večeře
Pečený bazalkový losos s quinoou a zeleninovým salátem
Budete potřebovat:
- 2 filety z lososa
- 2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
- 1 šálek quinoi
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 okurku
- 1 rajče
- 1 papriku
- 1/2 červené cibule
- Čerstvou petrželku nebo koriandr
- Olivový olej
- Balsamikový ocet
- Sůl a pepř podle chuti
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 200 °C
- Lososa osolte a opepřete z obou stran. Poté jej potřete olivovým olejem a posypte čerstvě nasekanou bazalkou
- Lososa dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, dokud není losos pevný a propečený
- Mezitím si připravte quinou. V hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar a přidejte quinou. Vařte podle pokynů na obalu, dokud nebude měkká. Poté odstavte a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte nakrájenou okurku, rajče, papriku a červenou cibuli
- Přidejte uvařenou a vychladlou quinou a dobře promíchejte
- Přidejte nasekanou petrželku nebo koriandr. Opatrně promíchejte
- Smíchejte olivový olej, balsamikový ocet, sůl a pepř. Množství dresinku přizpůsobte své chuti
- Dresink přidejte k zeleninovému salátu a quinoi. Opatrně promíchejte
- Hotový zeleninový salát s quinoou servírujte vedle pečeného bazalkového lososa
Doufáme, že některý z receptů vyzkoušíte a bude vám chutnat! Pokud však nechcete jídelníček v létě řešit, můžete vyzkoušet naše krabičky.