Ukázkový jídelníček pro horké dny

Určitě to znáte. Je 30 stupňů i ve stínu a vy nemáte chuť vůbec na nic, kromě ledového nápoje. Jíst ale musíte, tak obvykle sáhnete po nějaké studené variantě. Nebo jste naopak někde u vodu či na festivale a nemáte jinou možnost, než si dát něco smaženého. Obě varianty jsou čas od času v pořádku, mohou ovšem představovat i problém. Že byste se smaženému měli běžně spíše vyhýbat, to asi víte. Ovšem i studené pokrmy mohou čas od času představovat ne úplně vhodnou variantu. Pokud například pravidelně volíte saláty, musíte dávat pozor na příjem bílkovin, ale i vhodných tuků a komplexních sacharidů. To samozřejmě není vždy jednoduché. Abychom vám to usnadnili, připravili jsme si pro vás ukázkový jídelníček na jeden takový horký den. 

Snídaně

Ovesné vločky s jahodami, mátou a jogurtem

Budete potřebovat:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek mléka nebo rostlinného nápoje (například mandlového, sójového nebo ovesného)
  • Čerstvé jahody (dle chuti)
  • Nasekané mátové lístky (dle chuti)
  • Med nebo jiné sladidlo (dle chuti)

Jak na to:

  • Večer si do mísy připravte 1 šálek ovesných vloček
  • Přidejte 1 šálek mléka nebo rostlinného nápoje. Dobře promíchejte, aby všechny vločky navlhly
  • Mísu s ovesnými vločkami dejte do lednice a nechte odpočívat přes noc
  • Ráno vyjměte mísu s ovesnými vločkami z lednice. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu mléka nebo rostlinného nápoje a důkladně promíchat
  • Přidejte nakrájené jahody. Množství jahod si přizpůsobte své chuti a preferencím
  • Nasekejte čerstvé mátové lístky a přidejte je do misky s ovesnými vločkami a jahodami. Mátu můžete nasekat jemněji nebo hruběji podle toho, jak moc intenzivní chuť máta máte rádi
  • Dle libosti ještě přidejte med nebo jiné sladidlo
  • Všechny ingredience promíchejte
  • Navrh přidejte dvě lžíce bílého jogurtu 
  • Ozdobte jahodami a mátou, případně čímkoliv, co máte rádi 

Svačina 

Ovoce na špejli s domácím jogurtovým dipem

Budete potřebovat:

  • Meloun, ananas, broskev, hrozny (případně jiné ovoce)
  • Dřevěné špejle

Pro jogurtový dip:

  • Řecký jogurt
  • Med
  • Citronovou šťávu

Jak na to:

  • Ovoce nakrájejte na kousky
  • Na dřevěné špejle ovoce postupně napíchejte
  • Smíchejte řecký jogurt, med a trochu citronové šťávy. Množství medu a citronové šťávy můžete přizpůsobit své chuti. Dobře promíchejte
  • Hotové špejle s ovocem podávejte spolu s miskou domácího jogurtového dipu

Oběd

Salát s pečenou zeleninou a kozím sýrem

Budete potřebovat:

  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 1 cuketu
  • 1 cibuli
  • Hlávkový salát
  • Kozí sýr
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř 
  • Citronový (nebo jiný) dresink

Jak na to:

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Pokud grilujete, zapněte gril
  • Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte je na plátky. Cuketu omyjte a také nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké kroužky
  • V míse smíchejte nakrájenou papriku, cuketu a cibuli. Přidejte olivový olej a osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte, aby se zelenina obalila olejem a kořením
  • Přeneste směs zeleniny na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozložte. Pokud grilujete, rozložte ji na gril.
  • Vložte plech s zeleninou do předehřáté trouby a pečte 15-20 minut, dokud není zelenina měkká a lehce zlatavá. Během pečení občas promíchejte zeleninu, aby se pekla rovnoměrně. Stejně tak u grilování
  • Mezitím si nakrájejte salát a vložte ho so mísy
  • Jakmile je zelenina hotová, vyjměte ji z trouby či grilu a nechte chvíli vychladnout
  • Na salátový základ přidejte pečenou zeleninu a nakrájený kozí sýr
  • Na dresink potřebujete olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše jednoduše smícháte dohromady dle chuti
  • Salát zakápnětě hotovým dresinkem a promíchejte
  • Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete použít kterýkoliv jiný. Salát můžete opět konzumovat společně s celozrnným pečivem.

Odpolední svačina

Okurkovo-rajčatový salát

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké okurky
  • 2 středně velká rajčata
  • 1 středně velkou mrkev 
  • Čerstvou petrželku
  • Hrst ořechů 
  • Panenský olivový olej
  • Čerstvou citronovou šťávu
  • Sůl a pepř podle chuti

Jak na to:

  • Okurky a rajčata opláchněte pod tekoucí vodou. Nakrájejte je na tenké plátky a přidejte do mísy
  • Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Přidejte ji k okurkám a rajčatům
  • Přidejte jemně nasekanou čerstvou petrželku a hrst ořechů 
  • Zakápněte olivovým olejem a čerstvou citronovou šťávou
  • Přidejte sůl a pepř podle své preference
  • Salát dobře promíchejte
  • K salátu můžete přikusovat celozrnné pečivo, například s tvarohovou pomazánkou, sýrem a šunkou  

Večeře

Pečený bazalkový losos s quinoou a zeleninovým salátem

Budete potřebovat:

  • 2 filety z lososa
  • 2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
  • 1 šálek quinoi
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 okurku 
  • 1 rajče 
  • 1 papriku
  • 1/2 červené cibule 
  • Čerstvou petrželku nebo koriandr 
  • Olivový olej
  • Balsamikový ocet
  • Sůl a pepř podle chuti

Jak na to:

  • Předehřejte troubu na 200 °C
  • Lososa osolte a opepřete z obou stran. Poté jej potřete olivovým olejem a posypte čerstvě nasekanou bazalkou
  • Lososa dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, dokud není losos pevný a propečený
  • Mezitím si připravte quinou. V hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar a přidejte quinou. Vařte podle pokynů na obalu, dokud nebude měkká. Poté odstavte a nechte vychladnout.
  • V míse smíchejte nakrájenou okurku, rajče, papriku a červenou cibuli
  • Přidejte uvařenou a vychladlou quinou a dobře promíchejte
  • Přidejte nasekanou petrželku nebo koriandr. Opatrně promíchejte
  • Smíchejte olivový olej, balsamikový ocet, sůl a pepř. Množství dresinku přizpůsobte své chuti
  • Dresink přidejte k zeleninovému salátu a quinoi. Opatrně promíchejte
  • Hotový zeleninový salát s quinoou servírujte vedle pečeného bazalkového lososa

Doufáme, že některý z receptů vyzkoušíte a bude vám chutnat! Pokud však nechcete jídelníček v létě řešit, můžete vyzkoušet naše krabičky.