Podzim je obdobím, kdy se příroda proměňuje do nádherných odstínů, a s ním přichází i bohatá úroda dýní. V našem dnešním článku vám představíme tři lahodné recepty na podzimní oběd, ve kterých bude hrát hlavní roli právě dýně.
Dýně jsou nejen plné chuti, ale také bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, což je to, co potřebujete pro zdravý a vyvážený oběd. Ať už si vyberete krémovou dýňovou polévku, osvěžující dýňový salát s quinoou a vlašskými ořechy, nebo pečený losos s dýňovou krémovou omáčkou, zaručujeme, že si podzimní lahůdky, které si můžete připravit s touto vynikající plodinou, zamilujete.
Nechte se inspirovat těmito recepty a ochutnejte podzim v plné kráse a chuti!
1. Krémová dýňová polévka s jablky a kari
Ideální na studený podzimní den! Pokud vynecháte smetanu, recept bude veganský.
Suroviny:
500 g dýně (např. hokkaido)
2 středně velká jablka
1 cibule
2 lžičky kari koření
1 lžíce olivového oleje
1 litr zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření (pokud chcete)
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Dýni oloupejte, vydlabejte semena a nakrájejte na menší kostky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte také na kousky. Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli, přidejte kari koření a smažte asi minutu. Přidejte dýni a jablka a opékejte je několik minut. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud dýně a jablka nezměknou. Následně ingredience rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud chcete, můžete přidat smetanu na vaření pro bohatší texturu. Osolte a opepřete podle chuti.
2. Dýňový salát s quinoou a vlašskými ořechy
Zdravý a výživný podzimní oběd! Pokud nepoužijete med, recept bude veganský.
Suroviny:
1 šálek quinoi
500 g dýně (např. hokkaido)
1/2 šálku vlašských ořechů
1/4 šálku nasekané petrželky
1 lžíce řepkového olej
Dresink na salát (např. balsamico nebo medový)
Postup:
Quinou propláchněte studenou vodou a dejte vařit ve dvou šálků vody. Vařte 10-15 minut nebo dokud je quinoa měkká. Nechte vychladnout. Dýni oloupejte, vydlabejte semena a nakrájejte na kostky. Přidejte trochu řepkového oleje, osolte a nechte péct v troubě při 200°C asi 20 minut nebo dokud nebude měkká a lehce zhnědlá. Vlašské ořechy nasekejte nadrobno. V míse smíchejte quinou, opečenou dýni, nasekanou petrželku a vlašské ořechy. Dochuťte dresinkem na salát podle chuti.
3. Pečený losos s dýňovou krémovou omáčkou
Suroviny:
4 filety lososa
500 g dýně (např. hokkaido)
Cca 6 středně velkých brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce řepkového olej
200 ml smetany na vaření
1 lžička mletého kmínu
Sůl a pepř podle chuti
Citronová šťáva podle chuti
Postup:
Lososa osolte, opepřete a opečte na řepkovém oleji na pánvi nebo v troubě. Lososa pečeme na teplotu kolem 180-200°C, přibližně 12-15 minut na každý centimetr tloušťky masa. Když je losos hotový, bude měkký a bude mít rovnoměrně růžové maso uvnitř. Můžete také použít teploměr na maso; optimální teplota pro lososa je kolem 55-60°C. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vyskládejte je do pekáčku a ten následně vložte do předehřáté trouby. Pečte 25-30 minut na 200 °C. Dýni oloupejte, vydlabejte semena a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na řepkovém oleji do zlatova. Přidejte dýni a mletý kmín a smažte několik minut. Zalijte smetanou na vaření a vařte, dokud není dýně měkká. Dýni rozmixujte tak, aby z ní byla hladká omáčka. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Doufáme, že váš tyto podzimní recepty potěší a zahřejí vás, když přijde sychravý, upršený den!
TIP: Nechce se vám vařit? Objednejte si naše krabičky!