Železo, proč je v našem jídelníčku důležité?

K čemu nám je železo

Železo je minerální látka, která obvykle spadá pod mikroelementy, tedy stopové prvky. Je pro nás esenciální, což znamená, že je pro nás velice důležité, ale neumíme si ho v těle vytvořit sami, musíme ho proto přijímat potravou. Patří mezi nejrozšířenější minerální látky v přírodě a v těle se obvykle vyskytuje vázané na protein. Až 70 % železa v organismu je vázáno na hemová barviva, tedy hemoglobin, který v organismu zajišťuje přenos kyslíku, a myoglobin, který umožňuje skladování kyslíku ve svalech. Lidské tělo obsahuje 3 – 5 gramů železa. V našem těle hraje klíčovou roli a jeho nedostatek může způsobit celou řadu zdravotních problémů. 

Železo je klíčovým prvkem pro tvorbu hemoglobinu, což je protein v červených krvinkách, který umožňuje přenos kyslíku z plic do ostatních částí těla. Také hraje důležitou roli v imunitním systému, kde podporuje funkci bílých krvinek a pomáhá bojovat proti infekcím. Stejně tak je důležité pro metabolické funkce v těle, jako je tvorba DNA a energie. Zlepšuje kognitivní funkce, jako je pozornost a paměť a je důležité pro děti a těhotné ženy, jelikož podporuje růst a vývoj

Denní potřeba železa

Denní potřeba pro muže je okolo 10 mg. Pro ženy je to okolo 15 mg. Speciální skupinou jsou adolescenti, pro které je u obou pohlaví potřeba ještě zhruba o 2 mg vyšší, a také těhotné a kojící ženy, jejichž denní potřeba je cca 30 mg železa kvůli značným ztrátám. 

Železo v potravinách

Využitelné formy železa najdeme především v živočišných zdrojích, jako je maso (hlavně hovězí), vnitřnosti a masné výrobky. Zde je železo ve formě hemových barviv. Železo se nachází také ve vejcích, jeho využitelnost je zde ale výrazně menší. Rostlinné potraviny, jako jsou například špenát, luštěniny nebo obiloviny, obsahují relativně velké množství železa, je zde ovšem problém s využitelností, jelikož je železo vázáno v komplexu s dalšími látkami, které jeho využití brání. 

Nedostatek železa 

Nedostatek železa je způsoben mnoha faktory, jako jsou například zvýšené požadavky na železo (děti, těhotné ženy), zvýšená ztráta krve (darování krve, krvácení) a nedostatek zdrojů v potravě. Při nedostatečném příjmu železa hrozí anémie, tedy chudokrevnost, jelikož dochází k nedostatečné tvorbě hemu (barvivo). Mezi příznaky patří únava, malátnost, celková slabost, poruchy spánku a koncentrace, bolesti hlavy a zvýšená citlivost na chlad.

Nadbytek železa 

Nadbytek železa v těle je důsledkem poruchy metabolismu železa, což může být důsledkem několika poruch v těle. Příznaky nadbytku jsou únava, slabost, bolesti břicha, hubnutí, jaterní léze, záněty kloubů nebo porucha funkce pohlavních žláz. Typická je také hemochromatóza, neboli bronzový diabetes, který se projevuje pigmentací kůže. 

Závěrem

Celkově lze říci, že železo je důležitým minerálem pro mnoho klíčových funkcí v našem těle, zejména pro tvorbu hemoglobinu a metabolismus, a nedostatek železa může mít negativní dopad na naše zdraví. Proto je důležité zajistit dostatečný příjem železa z potravy a léčit jeho nedostatek v případě potřeby. Také je nutné zohlednit vhodnost potravinových zdrojů. 


TIP: Chcete si být jistí, že máte dostatek železa? Vsaďte naNutritionPro krabičky.