Většinu potřebných mastných kyselin je lidské tělo schopné si samo vytvořit, výjimku však tvoří esenciální kyseliny omega 3 a omega 6. Na jejich výrobu je náš organismus krátký, a tak je musíme bezpodmínečně přijímat v potravě.
V rámci konzumace je třeba dodržovat rovnováhu mezi těmito kyselinami, aby byl jejich účinek co nejlepší. Pokud budete mít vyšší poměr omega 6 a 3 mastných kyselin, můžou se objevit zdravotní potíže, proto je třeba dodržovat ideální poměr 5:1 nebo alespoň 4:1. Kvůli nedostatečné konzumaci ryb má u nás většina populace ve stravě omega 3 mastných kyselin až 5x méně, než je ideální množství, zatímco omega 6 mastných kyselin přijímá většina lidí naopak až 5x víc. Nadbytek omega 6 a nedostatek omega 3 může zvyšovat riziko zánětlivých onemocnění, ale také kardiovaskulárních nebo nádorových onemocnění. Ideální poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin má například řepkový olej, proto je považován za jeden z nutričně nejvýhodnějších (a také je nejvhodnější pro tepelnou úpravu pokrmů).
TIP: Chcete si být jisti kvalitou vašich jídel? Vsaďte na Nutritionpro
Jaký je rozdíl mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami?
Omega 3 mastné kyseliny jsou tzv. “zdravé tuky”, které jsou pro tělo nepostradatelné a mají silné protizánětlivé účinky. Pomáhají regulovat krevní tlak a hladinu tuku v krvi, snižují riziko srdečních chorob díky podpoře správné činnosti srdce, mají pozitivní vliv na činnost mozku a zraku, snižují tělesnou teplotu a zlepšují hojení ran. Omega 6 mastné kyseliny mají prozánětlivé účinky. To ovšem neznamená, že je nepotřebujeme. Pomáhají ke správné funkčnosti mozku, normálnímu vývoji a růstu. Také pomáhají stimulovat obnovu kůže, růst vlasů a podporují zdraví kostí.
Kde omega 3 a omega 6 mastné kyseliny najdeme?
Omega 3 mastné kyseliny můžeme najít v tučných rybách (makrela, losos, sleď, mořský úhoř) a také ve vybraných potravinách, které člověk denně konzumuje. Nejhodnotnější přírodní zdroje jsou například vajíčka, sardinky, vlašské ořechy, chia semínka, kaviár, ale také olej z tresčích jater, který se ukázal jako nejkvalitnější doplněk. Tyto kyseliny můžeme doplnit i ve formě tablet nebo v doplňcích stravy. Ideální je například suplementovat rybí olej, který dnes můžete najít v mnoha podobách, například ve formě kapslí nebo s příchutí.
Omega 6 mastné kyseliny můžeme najít v rostlinných olejích (kukuřičný, slunečnicový, dýňový) a různých druzích ořechů a semen. Hodně omega 6 mastných kyselin obsahuje také sójový olej, proto bychom ho měli používat v menším množství a především pro studenou kuchyni.
Závěrem
Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny jsou pro nás důležitou složkou, které si tělo neumí
samo vytvořit, a tak je potřeba je přijímat potravou. Jelikož je u populace ČR běžné přijímat mnohonásobně vyšší poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin, než je doporučeno, je dobré zaměřit se na příjem omega “trojek”. Zařaďte do svého jídelníčku 2x týdně tučnou rybu nebo začněte doplňovat rybí olej.
TIP: Proč ještě je dobré suplementovat rybí olej se dozvíte tomto článku