Zdravé zimní mlsání

Nad voňavým cukrovím, spoustou čokolády a dalších vánočních sladkostí je velmi jednoduché zapomenout na své zdraví. Proto se podívejte na několik nápadů, jak mlsat zdravěji. 

TIP: Zjistěte, jaké svačiny jsou pro vás vhodné.

Horká čokoláda a datlové kuličky

Datle je druh ovoce rostoucí na datlovníku pravém. V předvánočním období je seženete v každém supermarketu, obsahují spoustu minerálních látek a vitaminů. Jsou rychlým zdrojem energie, a to se zejména po dlouhé chladné procházce hodí. Připravte si horkou čokoládu slazenou datlovým sirupem. Jednoduše zahřejte mléko, přidejte lžičku kakaového prášku nebo kostičku kvalitní hořké čokolády, špetku skořice a trochu datlového sirupu. Metličkou rozmíchejte a máte skvělý nápoj na zahřátí. Jako sladkou tečku si můžete připravit datlové kuličky. Základem je datlová pasta (nebo rozmixované přes noc namočené datle), dále už záleží jakou chuťovou kombinaci si vyberete. Kokosové – přidáte kokosovou moučku, mleté kešu ořechy a obalíte ve strouhaném kokosu. Kakaové – přidáte mletá lněná semínka a kakaový prášek. Pistáciové – přidáte mleté pistácie, obalíte v mletých lyofilizovaných jahodách. Rumové – přidáte mleté mandle, trochu rumu a špetku skořice. Jak vidíte kombinací existuje nespočet. Stejně jako u všeho záleží i zde na množství. Datle jsou bohatým zdrojem cukru.

TIP: Čím sladit se dozvíte v tomto článku.

Domácí granola

Doma připravená granola není plná zbytečně přidaného cukru a oleje. Navíc, stejně jako u datlových kuliček, můžete experimentovat s chutěmi. Příprava není vůbec zdlouhavá, jak si někteří myslí. Smícháte suché ingredience – vločky dle vašeho výběru (ovesné, špaldové, pšeničné), oříšky (např. lískové, mandle, pekanové), semínka, kokosové plátky, skořici. Následně přidáte k oslazení med, javorový nebo datlový sirup a trochu oleje (řepkový, kokosový). Promíchanou směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečete cca půl hodiny na 160 °C. Občasně zkontrolujte a promíchejte. Nejlépe chutná granola s jogurtem nebo mlékem a kouskem čerstvého ovoce.

TIP: Rádi byste pekli zdravěji, ale nevíte si rady? Pak je tento článek právě pro vás.

Překvapte hosty a udělejte Crostini

Víte co jsou Crostini? Jde o italské topinky, které se opékají s malým množstvím tuku. Skvěle se hodí jako předkrm nebo pohoštění. Můžete použít jakýkoliv chléb a dokonce i ten starší, skvěle poslouží bageta nebo ciabatta. Pečivo nakrájíte na tenké plátky, potřete olivovým olejem, dochutíte bylinkami nebo česnekem. Naskládáte na plech vyložený pečícím papírem a pečete při 180 °C dozlatova. Na takto křupavé topinky se hodí různé pomazánky, dipy, avokádo, krémový sýr, zelenina nebo například uzený losos.

Co si dát večer k televizi?

Nejrychlejší a také nutričně nabitou svačinou je kousek syrové zeleniny. Že to ví každý, a že je to nuda? Udělejte si barevný zeleninový talířek! Nakrájejte různé druhy zeleniny, do mističek si připravte hummus a jogurtový dip (jen smícháte bílý jogurt s oblíbenými bylinkami) a z “nudné” zeleniny je šťavnaté křupání k filmu. Když jsme u toho křupání, skvělou alternativou ke smaženým bramborovým chipsům jsou zeleninové lupínky, které si snadno připravíte doma. Potřebujete kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), kapku olivového oleje, sůl a koření dle libosti. Stačí nakrájet zeleninu na tenké plátky, osušit papírovým ubrouskem, pokapat olivovým olejem, posypat kořením a opéct v troubě. Pokud se rozhodnete tyto lupínky koupit, dávejte pozor na obsah tuku, který u některých výrobků může být dokonce vyšší než u bramborových chipsů.

Nebojte se experimentovat a určitě vyzkoušejte zmíněné nápadyJak vidíte, mlsání v zimním období může být chutné a zdravé zároveň.Není třeba vyřazovat oblíbené dobroty, u klasických i zdravějších variant jde vždy o množství.