V hlavní roli dýně: 3 recepty na podzimní oběd

Podzim je obdobím, kdy se příroda proměňuje do nádherných odstínů, a s ním přichází i bohatá úroda dýní. V našem dnešním článku vám představíme tři lahodné recepty na podzimní oběd, ve kterých bude hrát hlavní roli právě dýně.

Dýně jsou nejen plné chuti, ale také bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, což je to, co potřebujete pro zdravý a vyvážený oběd. Ať už si vyberete krémovou dýňovou polévku, osvěžující dýňový salát s quinoou a vlašskými ořechy, nebo pečený losos s dýňovou krémovou omáčkou, zaručujeme, že si podzimní lahůdky, které si můžete připravit s touto vynikající plodinou, zamilujete. 

Nechte se inspirovat těmito recepty a ochutnejte podzim v plné kráse a chuti!

1. Krémová dýňová polévka s jablky a kari

Ideální na studený podzimní den! Pokud vynecháte smetanu, recept bude veganský. 

Suroviny:

500 g dýně (např. hokkaido)

2 středně velká jablka

1 cibule

2 lžičky kari koření

1 lžíce olivového oleje

1 litr zeleninového vývaru

200 ml smetany na vaření (pokud chcete)
Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Dýni oloupejte, vydlabejte semena a nakrájejte na menší kostky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte také na kousky. Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli, přidejte kari koření a smažte asi minutu. Přidejte dýni a jablka a opékejte je několik minut. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud dýně a jablka nezměknou. Následně ingredience rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud chcete, můžete přidat smetanu na vaření pro bohatší texturu. Osolte a opepřete podle chuti.

2. Dýňový salát s quinoou a vlašskými ořechy

Zdravý a výživný podzimní oběd! Pokud nepoužijete med, recept bude veganský.

Suroviny:

1 šálek quinoi

500 g dýně (např. hokkaido)

1/2 šálku vlašských ořechů

1/4 šálku nasekané petrželky

1 lžíce řepkového olej

Dresink na salát (např. balsamico nebo medový)

Postup:

Quinou propláchněte studenou vodou a dejte vařit ve dvou šálků vody. Vařte 10-15 minut nebo dokud je quinoa měkká. Nechte vychladnout. Dýni oloupejte, vydlabejte semena a nakrájejte na kostky. Přidejte trochu řepkového oleje, osolte a nechte péct v troubě při 200°C asi 20 minut nebo dokud nebude měkká a lehce zhnědlá. Vlašské ořechy nasekejte nadrobno. V míse smíchejte quinou, opečenou dýni, nasekanou petrželku a vlašské ořechy. Dochuťte dresinkem na salát podle chuti.

3. Pečený losos s dýňovou krémovou omáčkou

Suroviny:

4 filety lososa

500 g dýně (např. hokkaido)

Cca 6 středně velkých brambor 

1 cibule

2 stroužky česneku

1 lžíce řepkového olej

200 ml smetany na vaření

1 lžička mletého kmínu

Sůl a pepř podle chuti

Citronová šťáva podle chuti

Postup:

Lososa osolte, opepřete a opečte na řepkovém oleji na pánvi nebo v troubě. Lososa pečeme na teplotu kolem 180-200°C, přibližně 12-15 minut na každý centimetr tloušťky masa. Když je losos hotový, bude měkký a bude mít rovnoměrně růžové maso uvnitř. Můžete také použít teploměr na maso; optimální teplota pro lososa je kolem 55-60°C. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vyskládejte je do pekáčku a ten následně vložte do předehřáté trouby. Pečte 25-30 minut na 200 °C. Dýni oloupejte, vydlabejte semena a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na řepkovém oleji do zlatova. Přidejte dýni a mletý kmín a smažte několik minut. Zalijte smetanou na vaření a vařte, dokud není dýně měkká. Dýni rozmixujte tak, aby z ní byla hladká omáčka. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Doufáme, že váš tyto podzimní recepty potěší a zahřejí vás, když přijde sychravý, upršený den! 

TIP: Nechce se vám vařit? Objednejte si naše krabičky!