Sirupy – jaký je mezi nimi rozdíl a čím sladit? 

Různé druhy sirupů se dnes běžně využívají jako sladidla, ať už do nápojů, dezertů či běžných jídel. Dnešní výběr sirupů je skutečně rozmanitý, né všechny mají však stejné chuťové vlastnosti nebo složení. Někteří z vás se možná domnívají, že sirupy jsou lepší alternativou bílého cukru a že díky nim bude vylepšený pokrm také zdravější. To je však ve většině případů nepravda. V tomto článku se podíváme na několik druhů sirupů a řekneme si, z čeho se vlastně skládají a jestli je jejich používání vhodné na každodenní bázi. 

Sladká chuť je jedna z prvních, kterou objevujeme už jako malé děti. Je proto logické, že k ní v průběhu života tíhneme. Je to jeden z důvodů, proč se neustále snažíme najít sladidla, která by byla zdravá a bez kalorií. V případě přírodních sirupů se však nedá mluvit o zdravější variantě a určitě nemůžeme říct, že by byly nízkokalorické. Ba naopak. Klasický bílý cukr a populární sladidla mají téměř úplně stejné složení. My si nyní představíme základ těchto sladidel. 

TIP: Pomůže vám keto dieta zhubnout? To se dozvíte v tomto článku

Glukóza (hroznový cukr)

Základem přírodních sirupů je především glukóza a fruktóza a většina těchto sladidel se skládá z jejich různého poměru či kombinace – sacharózy.

Glukóza je zdroj okamžitě dostupné energie. Její glykemický index je roven 100, což je hodnota, od které se odvozuje určování glykemického indexu všech potravin. Kvůli tomu značně rozhoupává hladinu krevního cukru, který rychle vystřelí nahoru a zase rychle padá dolu, což je přesně to, co za normálních okolností nechceme. 

Fruktóza (ovocný cukr)

Glykemický index fruktózy je zhruba 5x nižší než GI glukózy, to znamená, že se do krve uvolňuje značně pomaleji. Na svůj metabolismus nepotřebuje hormon inzulin (narozdíl od glukózy) a z velké části se sama odbourává v játrech. Především z těchto důvodu byla dříve považována za ideální sladidlo nejen pro běžnou populaci, ale především pro diabetiky. Dnes ovšem víme, že nahrazovat běžný cukr fruktózou není vůbec moudrá volba. Zvýšený příjem fruktózy totiž zatěžuje játra a přispívá k nealkoholické steatóze, tedy k jejich ztučňování. Navíc organismus zpracování fruktózy nereguluje, proto se při zvýšené konzumaci velmi snadno ukládá ve formě tuku. Fruktóza tedy není vhodným sladidlem ani pro diabetiky, ani pro nikoho jiného. Nemusíte se však obávat fruktózy, která se přirozeně vyskytuje v ovoci. To, kromě fruktózy, obsahuje spoustu cenných látek, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina a fytochemikálie, pod které spadají například barviva či karotenoidy, což jsou zdraví prospěšné látky, které působí jako prevence určitých onemocnění.  

Sacharóza

Sacharóza je kombinací glukózy a fruktózy. Konkrétně 50 % tvoří glukóza a 50 % fruktóza. Sestává z ní například klasický bílý (řepný) cukr, ale také třtinový cukr. Pokud si myslíte, že je mezi nimi významný rozdíl, jste na omylu. Třtinový cukr má téměř totožné složení, jako cukr řepný. Liší se pouze druhem rostliny, ze které se získává. A jak jsou na tom se složením sirupy?

Med

Nejprve se podíváme na klasický med. Ten je tvořen ze 40 % glukózou a 60 % fruktózou, to znamená, že jeho složení je téměř identické, jako složení cukru. Pokud jste zaslechli, že je med zdrojem zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy a minerální látky, není tomu úplně tak. Med sice některé mikronutrienty obsahuje, ale v množství, které reálně sníme, jsou v zanedbatelném množství. Určitě ho proto neberte jako zdroj těchto látek ani jako zdravou náhradu cukru, neboť v tom, jestli si dáte med nebo klasický cukr, není téměř žádný rozdíl. Med ovšem léčí povrchově, pokud vás tedy bolí v krku, dejte si čaj s medem. Med však přidávejte až těsně předtím, než jej budete pít, kvůli teplotě čaje. 

Javorový sirup

Stejně jako řepný cukr, i javorový sirup sestává ze sacharózy, někdy je do něj přidána malá část glukózy či fruktózy. Pokud si tedy myslíte, že palačinky zalité javorovým sirupem patří mezi zdravé svačinky, není to tak úplně pravda. Je to vlastně stejné, jako byste si dali palačinky s klasickým cukrem

Datlový sirup

Tento sirup tvoří ze 100 % glukóza. Jedná se tedy o zdroj okamžitě dostupné energie, který je dobrý například pro sportovce. Čas od času neuškodí, ale jak už jsme si popsali u glukózy, významně rozhoupává hladinu krevního cukru, což není žádoucí. Stejně jako sirup, ani samotné datle nejsou zdravým mlsáním. 

Agáve sirup

Agáve sirup tvoří z 98 % fruktóza. Jak je vám asi jasné, nadměrná konzumace tohoto sirupu nese rizika nadměrné konzumace fruktózy. Agáve sirup určitě není vhodný k pravidelnému slazení. Pokud ho máte rádi, volte ho pouze výjimečně.  

Čekankový sirup

Výjimkou mezi sirupy je čekankový sirup. Toto relativně nové sladidlo je rozpustná vláknina z kořene čekanky. První výhodou je, že jako vláknina působí prebioticky, to znamená, že podporuje růst prospěšných bakterií v tlustém střevě a napomáhá tak správné funkci trávicího traktu. Čekankový sirup má nízký glykemický index a ve srovnání s běžným cukrem obsahuje málo kalorií. Je proto nejvhodnějším sladidlem ze všech výše zmíněných. Je však možné, že si na tento sirup budete muset zvyknout, může vás nadýmat. Raději ho proto nejprve vyzkoušejte v klidu doma. Čekankový sirup je vhodné používat za studena, tedy do kaší, na palačinky, do jogurtu a tak dále. Dávejte však pozor při pečení. Pokud chcete nahrazovat cukr čekankovým sirupem, bude těsto, kvůli technologickým vlastnostem sirupu, tuhé a nebude nadýchané. Nikdy jej proto nenahrazujte úplně, maximálně z jedné třetiny.  

Cukr nebo sirup?

Klasický cukr, hnědý cukr i přírodní sirupy mají v podstatě stejné složení. Jedná se o jednoduché cukry, které by se v našem jídelníčku měly vyskytovat minimálně, a to i přesto, že jsou pro nás v určitých situacích nezbytné (při fyzické či psychické námaze). V jídelníčku jich máme poměrně dost a to proto, že se používají k doslazování různých potravin. Pokud tělo tuto rychle dostupnou energii nevyužije, ukládá se do tukových zásob. Množství vitaminů a minerálních látek je v přírodních sirupech minimální a v množství, které konzumujeme, zanedbatelné. Také mají obvykle nízkou sladivost, ale mnohem vyšší cenu, než klasický cukr. Pro dostatečné oslazení tedy musíte přidat mnohem více sladidla a ve výsledku přijmete ještě více kalorií, než kdybyste si dali trochu cukru. 

TIP: Víte, jak rozpoznat výživový mýtus

Tak čím tedy sladit? 

Nejvhodnější variantou z výše zmíněných sirupů je čekankový sirup, kterým si můžete například zpestřit snídani nebo osladit kávu. Jedná se o sirup, který můžete používat pravidelně, jen musíte nejprve zjistit, jestli vám dělá jeho konzumace dobře. Čas od času můžete samozřejmě použít i obyčejný cukr nebo kterýkoliv sirup, co máte rádi. 

Pokud se ale snažíte zhubnout nebo si obecně hlídat kalorický příjem, nesnažte se hledat náhražky cukru a spíše se zamyslete nad tím, jak často pokrmy či nápoje doslazujete nebo v čem všem, co konzumujete, je cukr přidaný. Tyto slazené potraviny se snažte eliminovat. Mohou to být například mléčné výrobky, proto si místo ovocného jogurtu kupte příště bílý a ovoce si do něj přidejte až doma. Také čtěte složení výrobků a kontrolujte si, kolik cukru obsahují. Snažte se také méně sladit a spíše si zvykat na nesladkou chuť. Ve zkratce – nesnažte se cukr nahrazovat, ale spíše ubrat.

Autorka: Ing. Kristina Heřmanová