Veganská strava je zdravější. Nebo ne?

Veganství je styl výživy, který získává na popularitě, ať už z etických, zdravotních nebo environmentálních důvodů. Dnes už běžně najdete všemožné náhražky živočišných výrobků od hovězího masa přes mléčné výrobky až po vejce. Dokonce i restaurace se tomuto výživovému směru přizpůsobují a začínají do menu zařazovat více rostlinných alternativ. Vznikají také restaurace, které nabízí pouze rostlinné menu. Alternativy živočišných výrobků také chutnají lépe než dřív, protože se stále vylepšují a některé už jsou od svých protějšků k nerozeznání. Rostlinná strava sice není úplně mainstream, každý den se však stává více akceptovanou

Popularita veganské stravy stále roste. V roce 2020 činily tržby z prodeje mléčných výrobků a masa rostlinného původu více než 29 miliard dolarů, to znamená, že rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků již tvoří téměř 8 % celosvětového trhu s tzv. “bílkovinnými potravinami”. Očekává se, že do roku 2030 vzroste tento prodej až pětinásobně (zdroj). Je tedy jasné, že veganská strava se stává čím dál víc populární a že její sláva ještě poroste. 

Jedním z důvodů, proč lidé přecházejí na veganskou stravu, je přesvědčení, že je zdravější než jiné druhy stravy. Je ale toto tvrzení opravdu pravdivé?

TIP: Může za nadváhu konzumace sacharidů? Dozvíte se v tomto článku

Veganství

Veganství patří mezi alternativní styly výživy, je to tedy styl, který se nějak odlišuje od obecně doporučovaných zásad stravování. Veganská strava se skládá pouze z potravin rostlinného původu a odmítá veškeré živočišné produkty, tedy maso a masné výrobky, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce a med. 

Výhody veganské stravy

Mezi hlavní výhody veganské stravy patří vyšší příjem vlákniny, které většina populace ČR nepřijímá dostatek, tedy 25-30 gramů na den. Vegani nekonzumují živočišný tuk, tím pádem se může snížit i příjem nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Dalším plusem je vyšší příjem vody a určitých vitaminů a minerálních látek, a to díky vyššímu příjmu ovoce a zeleniny. Možným benefitem je i snížení energetického příjmu, což samozřejmě není podmínkou. Pokud se ale rozhodnete zaměřit se na konkrétní styl stravování, obvykle se to neobejde bez přemýšlení nad tím, jak se stravujete a zhodnocením svého jídelníčku. Díky tomu můžete ve výsledku zlepšit své stravovací návyky a třeba snížit kalorický příjem a případně zhubnout, pokud je zrovna to vaším cílem.

TIP: Víte, s jakým sportem zhubnete nejrychleji

Přechod na veganskou stravu se obvykle pojí také se zamyšlením se nad celkovým životním stylem. Veganskou cestu může tedy doprovázet třeba snížení či vynechání alkoholu, fyzická aktivita, dostatečné množství spánku a adekvátní pitný režim. S veganstvím se samozřejmě pojí i další výhody, my se dnes ale zaměříme pouze na nutriční stránku veganství. 

Rizika veganské stravy

Jelikož veganství vybočuje z určitých norem, je potřeba se o tomto směru dostatečně informovat před tím, než se do něj naplno pustíte. Pozor byste si měli dát hlavně na potenciální nedostatek esenciálních aminokyselin. Důvodem je to, že zdrojem plnohodnotných bílkovin jsou téměř jen potraviny živočišného původu (až na výjimky). To znamená, že obsahují v dostatečném množství všechny esenciální aminokyseliny. Ty lze samozřejmě získat rostlinnou stravou, jen se musíte více snažit a potraviny kombinovat (např. luštěniny + obiloviny). Příjem výhradně rostlinných potravin také nese riziko nedostatku vápníku, železa, zinku a také vitaminu B12, vitaminu D a omega 3 mastných kyselin. Abyste nedostatku předešli, je opět nutné se nad tím, co jíte, pořádně zamyslet, případně některé z těchto mikronutrientů začít brát v podobě doplňků stravy. Jsou totiž pro normální fungování těla zásadní. Je také nutné dávat pozor na složení veganských náhražek masa a jiných živočišných produktů, které nemusí být zdaleka tak výživné, jako jejich živočišné protějšky. Celkově je nutné dbát na kvalitu a pestrost veganského jídelníčku. Veganská strava není vhodná pro těhotné a kojící ženy a děti

Je tedy veganství zdravější než běžná strava?

Krátce: Ne. Veganská strava není automaticky zdravější než jiné typy stravování. Každý způsob stravování má své výhody a nevýhody a pokud se někdo rozhodne pro veganskou stravu, měl by se o nich informovat a být si jich vědom. Každý vegan by měl dbát na to, aby si svůj jídelníček sestavil tak, aby obsahoval všechny potřebné živiny. Veganská strava může být pro určité osoby prospěšná, pokud je správně sestavena, ale může také vést ke zhoršení zdravotního stavu, pokud neobsahuje všechny potřebné živiny. Proto by si každý měl před rozhodnutím o změně stravování pečlivě zvážit všechna pro i proti a konzultovat svůj plán s odborníkem na výživu.

Autorka: Ing Kristina Heřmanová