Máte rádi kávu? O tom, jaké má káva benefity a rizika už jste dozajista slyšeli. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký je (nutriční) rozdíl mezi tím, když si dáte espresso, lattéčko nebo ochucené frappuccino?
Podívejme se na nutriční hodnoty jednotlivých nápojů. Předpokládejme, že espresso ani káva s mlékem nejsou oslazeny. Hodnoty jsou orientační a u některých nápojů se mohou lišit, ale pro představu:
Espresso 30 ml | Caffè latte 300 ml (30 ml kávy, 270 ml mléka) | Karamelové frappuccino 350 ml (nejmenší porce) | |
Energetická hodnota (kcal) | 1 | 75 | 260 |
Bílkoviny (g) | 0,06 | 5 | 3 |
Sacharidy (g) | 0 | 7 | 38 |
Z toho cukry (g) | 0 | 7 | 37 |
Tuky (g) | 0,12 | 3 | 11 |
Kofein (mg) | 60 | 60 | 60 |
Začněme s klasickou černou kávou. Vidíte, že espresso neobsahuje téměř žádné kalorie, a vlastně ani žádné jiné živiny. Obsahuje však cca 60 mg kofeinu, což je látka, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Zvyšuje bdělost a snižuje pocit únavy, je proto vhodnější černou kávu konzumovat spíše v první polovině dne. Obsah kofeinu mají společný všechny kávy, pokud se dělají z jednoho “shotu”, tedy z jednoho espressa. Výhodou černé kávy je například rychlost vstřebání kofeinu do krevního oběhu a téměř žádná kalorická hodnota.
Pokud k espressu přidáme určitý objem mléka, v tomto případě 270 ml, vznikne nápoj s o něco vyšší energetickou hodnotou. Jak můžete vidět, cca 270 ml mléka obsahuje zhruba 5 gramů bílkovin, pokud jste si tedy myslely, že je mléko významným zdrojem bílkovin, musím vás zklamat. Na druhou stranu je mléko velmi dobrým zdrojem vápníku. To se však nedá říct o mléku, které je přidáno do kávy. Vápník v mléce totiž tvoří s látkami, které se nachází v kávě, nestravitelný komplex, proto jej do denního příjmu vápníku nelze počítat. Mléko v kávě má však své výhody. Například snižuje kyselost kávy, takže je nápoj šetrnější k vašemu žaludku. Přidání mléka do kávy také snižuje rychlost vstřebávání kofeinu do krevního oběhu, což vede k jeho mírnějším účinkům. To sice nemusí být zrovna to, co od kávy očekáváte, ale pokud si ji dáváte například v pozdějších odpoledních hodinách, je to určitě lepší varianta.
Podívejme se ale na ochucené frappuccino, velmi oblíbenou kávovou variantu. Kalorická hodnota je skoro 3,5x vyšší, než u neslazené kávy s mlékem. A to se jedná o úplně nejmenší variantu, kterou si můžete zvolit. Nejpozoruhodnější je asi množství cukru, které zde najdeme. Jedná se o 37 gramů, což je zhruba 6 kostek cukru. Část cukru tvoří i přirozeně se vyskytující laktóza, což vysvětluje, proč se cukr nachází i v neslazené kávě s mlékem. Jen pro zajímavost, u největší varianty tohoto nápoje byste našli okolo 54 gramů cukru (720 ml). Také tuku je zde oproti zbylým druhům kávy dost, a to 11 gramů.
I tato káva však může mít místo ve zdravém jídelníčku. Nicméně musíte zohledit její kalorickou hodnotu a množství cukru a nebrat jej jako nástroj pro zlepšení kognitivních funkcí, ale spíše jako dobrotu, kterou si čas od času dopřejete. 260 kcal je přeci jen energetická hodnota jedné běžné svačiny, která vašemu tělu dodá kromě kalorií i potřebné živiny, pokud je sestavena správně.
Závěrem
Po jaké kávě sáhnete záleží jen na vás a vašich preferencích. Každý druh má své výhody i nevýhody a ani o jednom se nedá říct, že by byl nezdravý. U jídla a nápojů jde totiž o množství, ne o to, jestli má nálepku “zdravé” a “nezdravé”. Sami se proto rozhodněte, kolik jaké kávy chcete pít a kdy. Černou kávu není vhodné konzumovat v pozdějších odpoledních hodinách, protože velké množství kofeinu může narušovat váš spánkový režim. Pokud jste na kofein citlivý, dávejte pozor i na kávu s mlékem. U ochucených káv si zase dávejte pozor na kalorickou hodnotu a množství cukru.
Goditi il tuo caffè!
Autorka: Ing. Kristina Heřmanová