Mnoho budoucích maminek řeší výživu jak sebe, tak miminka. Je to logické. Pro své dítě chcete vždy to nejlepší. Je proto důležité starat se nejen o miminko, ale také o sebe, a to už ve chvíli, kdy nad miminkem přemýšlíte.
Nad výživou bychom samozřejmě měli uvažovat v každé životní situaci, nicméně to, že je důležité nad stravou přemýšlet v těhotenství, ví asi každý. Ne všichni si však uvědomují, že je důležité nad jídlem přemýšlet i předtím, než otěhotníte, po porodu i během kojení. Jde totiž o zdraví miminka, ale i o zdraví a přísun všech potřebných živin pro matku. Dostatečný příjem všech potřebných látek může zmírňovat únavu, zabraňovat zažívacím potížím, podrážděnosti, udržovat psychickou pohodu matky a následně i správný vývoj plodu.
Než si článek přečtete, nezapomínejte, že pokud se chystáte otěhotnět nebo už těhotná jste, o všem, včetně stravy, se raději poraďte se svým lékařem. Každé tělo je totiž unikátní a zaslouží si individuální péči.
Co jíst před otěhotněním
Pokud chcete pro své tělo i miminko udělat to nejlepší, měli byste na stravu myslet už dávno před tím, než se rozhodnete otěhotnět. Nicméně strava před otěhotněním by měla vypadat podobně jako v prvních měsících těhotenství. Mělo by se jednat o dostatečně vyváženou stravu, která není nijak nebezpečná jak pro plod, tak pro ženu, a zároveň nezpůsobuje zdravotní komplikace.
Důležité je dbát na příjem omega-3 mastných kyselin, které se nachází především v tučných rybách. Pokud rybám neholdujete, zkuste suplementaci rybího oleje v kapslích nebo jiné zdroje. Tyto kyseliny se nachází také v mořských řasách nebo oleje z nich vyrobeného, chia a lněném semínku nebo vlašských ořeších. Dost často bývá diskutováno sushi, konkrétně že je pro nastávající maminku nebezpečné. Ano, ale i ne, pokud si představíme řasu s rýží a avokádem, můžeme říct, že se nejedná o potraviny pro těhotenství škodlivé, ba naopak. Problém nastává při konzumaci syrové ryby, která by se v jídelníčku těhotných nacházet neměla. Pokud se ale na miminko teprve chystáte, nemusíte se bát.
Nezapomínejme na dostatečné množství ovoce a zeleniny. Především dbejte na dostatečný příjem kyseliny listové, ta podporuje nervový systém a může zabránit vytvoření rozštěpu u dětí. Příjem této kyseliny by měl být vyšší až o 400 mikrogramů denně než u žen, které těhotné nejsou, ideálně 4 týdny před otěhotněním. Najdeme ji především v zelené zelenině, jako je polníček, špenát, brokolice, fazolové lusky, čínské zelí, ale také ve vlašských ořeších, mangu, kvasnicích a játrech.
Dobré je nezapomínat na vitaminy (především B, C, D). Vitaminy jsou důležité pro fyzické i psychické zdraví maminky a správný vývoj plodu. Také neopomíjejte minerální látky, a to především železo a vápník. Tyto látky jsou důležité pro správnou krvetvorbu a růst a pevnost kostí. Potraviny obsahující železo jsou červené maso, červená řepa, brokolice, chřest, špenát či pórek. Je užitečné zařadit do jídelníčku také fazole, čočku, mrkev, květák, brokolici a mléko a mléčné výrobky, neboť jsou bohaté na vápník (pasterizované mléko, tvaroh, jogurty, kefír). Háček je u plesnivých sýrů, neboť obsahují mikroorganismy a nemusí být pro nastávající maminku a dítě vhodné.
TIP: je nutné suplementovat hořčík?
Kromě těchto specifických živin a látek nezapomínejte také na dostatek komplexních sacharidů (například v podobě pečiva a příloh), zdavé tuky (ořechy, avokádo), dostatek bílkovin (maso, vejce, tofu, luštěniny), dostatečný pitný režim, pravidelný pohyb a dostatek spánku. Zkrátka se držte běžných pravidel zdravého životního stylu, kterých byste se ostatně měli držet vždy.
Čemu se vyhnout, když chci otěhotnět
V první řadě je dobré vynechat jakékoliv omamné látky, jako je i alkohol a cigarety. Každá omamná látka se v těle usazuje jinou dobu a může mít vliv na plod, u cigaret se doporučuje nekouřit minimálně 3 měsíce před otěhotněním. Je také vhodné regulovat příjem kofeinu a to zhruba na polovinu (maximálně 200 mg kofeinu denně).
Z jídelníčku bychom měli vynechat i potraviny, které mohou obsahovat škodlivé mikroorganismy.
Mezi ně patří:
- Syrové maso (tatarský biftek, sushi se syrovou rybou)
- Kupovaná granola – u dlouho skladované granoly je riziko množení mikroorganismů, podobné riziko je i u dlouho skladovaného koření
- Plesnivé sýry a nepasterizované mléčné výrobky – například mléko rovnou od krav
- Byliny způsobující stahy pánve nebo byliny, které mohou způsobit potrat – maliník, kontryhel, skořice, mateřídouška, třezalka
- Hodně kořeněná, solená a pálivá jídla
- Také pozor na některé mořské plody a ryby
Shrnutí
Pokud se snažíte otěhotnět, nemusíte se v jídle nijak striktně omezovat. Dodržujte základní pravidla zdravého životního stylu, dbejte na dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin, kyseliny listové, dalších vitaminů a minerálních látek. Nezapomínejte na základní živiny, jezte dostatek sacharidů, tuků, bílkovin i vlákniny, myslete každý den na ovoce a zeleninu a také na psychickou pohodu. Která je v tomto případě také velmi důležitá. Dávejte pozor na syrové potraviny, alkohol, cigarety, určité bylinky a extrémně kořeněná, solená a tučná jídla.
TIP: Jak na zdravé stravování?
Pokud si s něčím nevíte rady nebo potřebujete poradit, kontaktujte svého lékaře.