Jak upravit jídelníček při rekonvalescenci?

Občas jsou v životě chvíle, kdy se člověk nějak zraní a musí se šetřit nebo je dokonce imobilní. Kromě toho, že musí omezit fyzické aktivity, je také třeba zranění přizpůsobit jídelníček. Výživa a způsob stravování se podílí na zdravotním stavu jedince. Podílí se na duševní pohodě a výživou můžete také pozitivně či negativně ovlivnit vývoj některých nemocí. Příjem potravy a pocit sytosti jsou doprovázeny pozitivními emocemi a dobré jídlo tak může být zdrojem spokojenosti člověka. Kromě toho je důležité přizpůsobit vašemu stavu množství jídla, které sníte, vzhledem k tomu, že je váš energetický výdej snížen. 

Jaké jsou dobré potraviny, které jíst při rekonvalescenci?

Co je důležité zmínit hned ze začátku, množství potravy, které sníte, bude s největší pravděpodobností nutno snížit. Je to logické. Pokud jste imobilní, nebo je váš pohyb alespoň omezen, není možné přijímat takové množství kalorií, jako když se můžete hýbat normálně. Jednoduše je nebudete moci využít a začnou se ukládat v podobě tuku, což může vést k nadváze. Přizpůsobte proto svému momentálnímu stavu porce.

Vhodné je jíst komplexní i jednoduché sacharidy, jako jsou banány, rýže, ovesné vločky, vařené brambory, ale také bílkoviny, jako je třeba kuřecí maso, mléčné výrobky nebo vejce. Neměli byste zapomínat ani na zdravé tuky, jako jsou různé rostlinné oleje nebo avokádo. V případě, že nemáte potíže se zažívacím traktem, také ořechy a semínka. Jezte také dostatek ovoce a zeleniny (pokud můžete), citrusové plody jako jsou pomeranče, citróny, limetky, hrozny, grapefruity atd. obsahují vitamín C, který je dobrý pro zlepšení imunitního systému, což se vám při rekonvalescenci může hodit. Polévky jsou během rekonvalescence velmi užitečné, protože jsou dobře stravitelné, bohaté na vitamíny, vlákninu a minerály a jsou dobrým pokrmem nejen pro nemocné. 

Jednoduše řečeno, pokud vám to váš stav dovoluje, můžete jíst běžná jídla, jen myslete na množství. 

TIP: Dostatek živin i snížený příjem vyřešíme za vás! Zkuste naše krabičky

Jakým potravinám se při rekonvalescenci vyhnout?

Vyhněte se zelí, fazolím, cibuli, jablkům a brokolici. Tyto potraviny produkují plyny v žaludku a díky tomu nejsou během rekonvalescence vhodné ke konzumaci. Dále se vyhněte alkoholu a kofeinu. Měli byste omezit sladká jídla, dezerty a cukrovinky, a to především kvůli nadbytečnému příjmu kalorií. V neposlední řadě vyřaďte pikantní a kyselá jídla, a také tučné a smažené potraviny, které jsou obtížně stravitelné.

Příklady vhodného jídelníčku při vybraných onemocněních:

Infarkt myokardu

První dny po infarktu je dieta v rukou zdravotníků a je velmi důležité ji respektovat. Především je snížený přísun sodíku a cholesterolu a podává se jen lehká sacharidová strava (tekutá a polotekutá) – nenadýmavá s omezeným obsahem energie. Měli byste jíst pravidelně, 4x – 6x denně v menších porcích. Jídelníček by měl být co nejpestřejší, ke každému chodu přidat zeleninu či ovoce. Jednou nebo dvakrát do týdne zařadit ryby a luštěniny. Je také třeba omezit cukr, med, sladké nápoje, tučné maso, uzeniny, sádlo, máslo, tučné mléčné výrobky, hotová jídla, polotovary apod. Denně přidávat do hotových jídel lžičku kvalitního oleje (řepkový nebo olivový), ale na tepelnou úpravu používáme oleje minimum. Obilniny a přílohy by měly být přednostně celozrnné. Jako poslední byste měli omezeně solit, denní příjem soli by neměl přesáhnout 5 g.

Osteoporóza

Abychom zabránili nadměrnému úbytku kostní hmoty, je vhodné denně přijmout dostatečné množství vápníku, hořčíku, vitamínu D, C a K. Měli byste jíst pravidelně 1-2x týdně ryby, dále mléčné výrobky, ořechy a semínka (zde najdeme vápník), žloutek a játra. Jídelníček by měl také obsahovat dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, především listové, kde se objevují vitamíny C a K. Pro dostatek vitamínu D se nevyhýbejte slunění (stačí běžný pohyb venku).

TIP: K čemu jsou nám vitaminy skupiny B? Budete překvapeni. 

Jak jíst při zácpě?

Denně pijte 1-1,5 l tekutin (spolu s tekutinami v jídle alespoň 2-2,5l). Denně byste také měli sníst alespoň 400 g ovoce a zeleniny a týdně alespoň 300 g vařených luštěnin. Pečivo, obilniny a přílohy vybírejte spíše celozrnné, neloupané, s celými zrny, otrubami apod. Často zařazujte do jídelníčku neloupaná semínka a ořechy, nejlépe nepražené a nesolené. Zařadit byste také měli pravidelný pohyb, alespoň 30 minut chůze denně, pokud to je možné. Velmi vhodné potraviny na zácpu jsou: otruby, lněná semínka, obilné klíčky, sója, fazole, čočka, hrách i zelený hrášek, datle, fíky, švestky, rebarbora, rybíz, minerální vody.

Jak se zotavit po chřipce?

Při onemocnění chřipkou je tělo oslabené a bojuje proti virům. Je nutné tedy vrátit náš imunitní systém do původního stavu. Strava by měla být bohatá na živiny podporující imunitu, jako jsou například vitamíny. Dobrým řešením je užívat doplněk stravy obsahující potřebné vitamíny, ať už multivitamín či vitamíny zvláště. Týká se to hlavně vitamínů C, D a B.  Dobrým doplňkem stravy je včelí pyl, který je bohatý na vitamíny a antioxidanty spolu s minerály jako je vápník, draslík, železo a fosfor. Ten se dá koupit ve formě prášku, který se zamíchá do vody. Také dbejte na váš pitný režim a pijte dostatečné množství vody. Dále se vyhýbejte cukrům a přijímejte je spíše v podobě ovoce či komplexních sacharidů. Mějte pestrou stravu obsahující dostatek komplexních sacharidů, bílkovin a tuků. Jezte více ovoce a zeleniny a dodržujte pitný režim. 

Mononukleóza

Mononukleóza je akutní virové onemocnění, které se projevuje jako angína. U jedince sledujeme zvýšenou únavu, horečku a příznaky chřipky. Imunita je velice oslabena a lymfocyty jsou atypické. Při mononukleóze jsou postiženy játra, a proto je nutné dbát ještě více na naši stravu, aby nenastaly další komplikace. 

Jaterní dieta je striktní a drží se po dobu 3-6 měsíců, dokud se nevylepší jaterní testy. Měl by být zvýšený příjem bílkovin, a to zvláště mléčných bílkovin. Doporučuje se jíst více tvarohu a jogurtu, nicméně masné produkty obsahující tuk by se měly jíst v menší míře. Tuky jsou omezeny, nemělo by hlavně dojít k přepalování tuků.  Sacharidy se doporučují jíst ve větším množství a vláknina by měla být základem stravy. Z vlákniny je dobré zařadit do diety luštěniny, které jsou také bohaté na proteiny. Mezi ně patří například čočka, sójové boby či fazole. Pitný režim by se měl navýšit, nicméně je striktně zakázaná konzumace alkoholu. Jídlo by mělo také být tepelně zpracované. Zpracování by mělo být šetrnější a měli bychom vyřadit ze stravy smažení a grilování. Většinou dostávají pacienti od doktora seznam povolených potravin, čemu se nejlépe vyhnout a co a v jaké míře konzumovat.

Konzultace s lékařem je nutná

Dieta při rekonvalescenci po onemocnění se liší podle typu nemoci. Nemusí se to týkat jen nemocí, ale také rekonvalescence po zranění, například při tréninku nebo po nehodě. Nejlepším způsobem, jak upravit váš jídelníček, je po konzultaci s lékařem podle vašeho onemocnění a zdravotního stavu. Nicméně je obecně nutné dodržovat pitný režim, a co se týče běžného nachlazení chřipkou, mít pestrou stravu a doplňovat potřebné vitamíny a živiny pro obnovení imunity.

Závěrem

Obecně jídelníček v době rekonvalescence, případně strava během probíhající nemoci, spočívá hlavně v jednoduchosti a lehkosti. Vyhýbejte se smaženým, tučných a přeslazeným potravinám a pokrmům. Vybírejte potraviny, co máte a rádi a není vám po nich nevolno a myslete především a snížení kalorického příjmu. Důležité je také konzultovat jídelníček se svým lékařem.

TIP: Naše krabičky vás v tom nenechají! Zdravé jídlo až k vašim dveřím.