Proč si dát pozor na pití džusů?

Pitný režim je pro lidský organismus velice důležitý. Průměrně byste měli vypít 2 – 2,5l tekutin denně – jedná se o tekutiny obsažené jak v nápojích, tak i v potravinách. Pouze z nápojů by měl být denní příjem cca 1 – 1,5l (je to samozřejmě individuální), zbytek z potravin. Pít byste měli ideálně čistou vodu, případně neslazené čaje. Minimálně by tedy tyto nápoje měly tvořit většinu vašeho denního příjmu tekutin. 

 S tekutinami vždy přijímáme také vitaminy, minerální látky, u sladkých nápojů energii a jednoduché cukry, kofein a další látky. Základem pitného režimu by ale měla být vždy voda. Jako krátkodobý doplněk v malých dávkách jsou vhodné neslazené čaje, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, sycené neochucené vody a středně nebo silně mineralizované vody. Mezi nápoje nevhodné pro pravidelnou či dlouhodobou konzumaci řadíme kolové nápoje, alkohol, energetické nápoje, slazené nápoje, koncentrované ovocné šťávy a džusy. My si dnes řekneme, proč byste si měli dávat pozor právě na pití džusů.

TIP: Proč je dobré brát ostropestřec? 

Proč mohou být džusy problematické?

V rozumné míře mohou džusy sloužit pouze jako zpestření pitného režimu, ale neměly by v něm zaujímat příliš velkou část. Vždy je mnohem lepší nakrájet si do jogurtu ke svačině čerstvé ovoce nebo sníst celé jablko, než si dát sklenici džusu jen tak na chuť nebo si bez něj neumět představit snídani. Důvod? Především to, že obsahují hodně kalorií, jsou to jednoduché cukry a narozdíl od celého kusu ovoce postrádají vlákninu. Kalorie obsažené v nápojích navíc přijmete mnohem snadněji a rychleji, než kalorie obsažené v jídle. 

Co to jsou jednoduché cukry?

Pod pojmem ,,cukry” si asi představíte běžně používaný řepný (bílý) cukr, tedy sacharózu. Cukrů je ale mnohem více. V ovoci je to například ovocný cukr, fruktóza a také hroznový cukr, glukóza. V mléce je pak cukr mléčný, laktóza. Různé směsi těchto cukrů jsou pak v běžně používaných potravinách, které používáte ke slazení – med, třtinový cukr, javorový sirup, melasa atd.

Výhodou jednoduchých cukrů je rychlé poskytnutí energie a také jejich sladká chuť. Ta je pro člověka velmi příjemná, a proto je také vyhledávaná k navození pohody při nervozitě, anebo při únavě, kdy tělo vyžaduje rychlý zdroj energie.

Nevýhodou rychlých cukrů je to, že nás na dlouhou dobu nezasytí, je proto dobré je jíst v menšině a ideálně kombinovat s dalšími živinami. Jednoduché cukry by měly tvořit cca 10% z celkového denního energetického příjmu. 

Na co si dávat pozor při kupování džusů?

Při výběru byste určitě měli sledovat informace na obalu. Abyste dostali opravdu to, co očekáváte, dívejte se, zda je džus 100 % ovocný. Pokud uvidíte název jako ,,ovocný nápoj”, ,,pomerančový nektar” nebo ,,dětský nápoj” či nejednoznačné názvy jako ,,brusinka”, ,,hruška”, které se vyhýbají upřesnění, zda se jedná o džus či nikoliv, nespokojte se s obrázkem šťavnatého ovoce na přední straně obalu. Ovocná šťáva naředěná vodou a cukrem, a často s lákavější cenou, jsou zbytečně utracené peníze.

Závěr

I přes to, že jsou džusy velmi chutné, neměly by tvořit velkou část pitného režimu. Spíše byste si je měli dát jen tak pro zpestření a dodání trochy energie. V ideálním případě by váš pitný režim měla tvořit hlavně voda, případně neslazené čaje. Džus by měl být občasným zpestřením. 
TIP: Více o pitném režimu se dozvíte v tomto článku!